Waar vroeger vrijwel alle ondernemers hun stroom gewoon van het net haalden, is het tegenwoordig aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak leggen. Mkb-bedrijven die dat doen, kunnen daar een rendement van zo’n 15 procent ophalen.

Maar voor de volgende stap in de energietransitie, de opslag van energie, is het voor mkb’ers nog iets te vroeg. Hoewel ze er potentieel ongelofelijk veel geld mee kunnen besparen en zelfs verdienen, zijn er nu nog te veel factoren onzeker.

Dat schrijft het ING Economisch Bureau in een rapport.

Volgens ING kan een batterij zoveel opbrengsten genereren dat bedrijven niet langer geld kwijt zijn aan de stroomvoorziening, maar dat het ze geld oplevert. Een gemiddeld mkb-bedrijf betaalt op dit moment over een periode van 30 jaar zo’n 1,5 miljoen euro voor netstroom. Door zonnepanelen en een batterij te installeren, kan datzelfde bedrijf 620.000 euro verdienen.

Grote financiële risico’s

Toch is er een kanttekening. De financiële risico’s die bij zo’n batterij komen kijken, zijn op dit moment namelijk nog groot. Hoewel het Klimaatakkoord sterk inzet op de flexibilisering van de stroommarkt om de toename van wind- en zonne-energie op te vangen en batterijen daar een bijdrage aan kunnen leveren, hangen de opbrengsten nog af van politieke keuzes die nog niet gemaakt zijn.

Een ander nadeel is volgens ING dat je als ondernemer vrij makkelijk en tegen een lage investering een zonnepaneel op je dak legt, maar dat je behoorlijk wat kennis in huis moet hebben om geld te verdienen aan een batterij.

"Batterijen zijn in tegenstelling tot zonnepanelen nog geen standaardoplossing voor mkb-bedrijven", zegt Martijn Stevens, programmamanager sustainability grootzakelijk bij ING. "Ondernemers die hun stroomvoorziening willen verduurzamen, zullen dus vooral met zonnepanelen aan de slag gaan."

"Wie toch stroom in batterijen wil opslaan, doet er verstandig aan om eerst een batterij te huren en ervaring op te doen."

Lees meer over duurzaamheid: